Herinneringen bewaren na overlijden van een dierbare

Herinneringen bewaren na overlijden van een dierbare

, door Jochem Weemaes, 4 min lezen

Na het overlijden van een dierbare kunnen herinneringen je helpen. Om je verlies een plek te geven of juist om het leven te vieren. Herinneringen – de leuke, mooie, warme en soms ook de wat minder prettige – brengen iemand soms voor even weer heel dichtbij. Wij delen vanuit onze eigen ervaringen een aantal tips over hoe je je herinneringen kunt bewaren.

Prikkel je zintuigen en beleef mooie momenten opnieuw

Ken je dat gevoel? Dat je iets ruikt, zoals een parfum, waardoor je plotsklaps 20 jaar terug in de tijd gaat. Ons brein registreert een enorme hoeveelheid informatie, die we op elk willekeurig moment waarnemen met onze zintuigen. Een specifieke ervaring kan dan jaren later ineens terug in je gedachten komen, door wat je ruikt, voelt, proeft, hoort of ziet.

Daarom kan het heel waardevol zijn om spullen te bewaren waarmee je verschillende zintuigen prikkelt. Zo is het niet alleen leuk een foto of video te bewaren van jullie dagje uit in het pretpark, maar juist ook de lievelingssjaal die jouw dierbare op die foto draagt. De sjaal die ook nog naar hem of haar ruikt. En daarnaast heb je misschien nog wel het toegangskaartje bewaard.

En denk naast foto’s en video ook eens aan geluidsfragmenten en muziek of bijvoorbeeld zand van het strand van je huwelijksreis. Items die direct te linken zijn aan de persoon (zoals een kledingstuk of bril) of aan een specifieke situatie die jullie samenbracht. Deze maken jouw herinnering persoonlijk. Juist zulke combinaties helpen je een herinnering opnieuw te beleven.

Koester mooie herinneringen na overlijden in een herinneringsdoos

Herinneringen zijn persoonlijk en het is daarom fijn als je ze een eigen bijzondere plek kunt geven. Wat dacht je van een herinneringsdoos of gedenkdoos? Je kunt de doos persoonlijk maken door bijvoorbeeld een mooie karakteristieke foto op de deksel te printen. Als je het moeilijk vindt om een foto te kiezen, kun je ook een ontwerp laten maken op basis van de rouwkaart. Of kies voor een mooi tekenend gedicht. Daarnaast hebben we een uitgebreide eigen collectie die je met naam en data personaliseert.

 Inspiratie: wat bewaar je om bijzondere herinneringen levend te houden?

  • Een flesje met de favoriete parfum die hij of zij altijd droeg. De geur zal vele herinneringen met zich mee dragen;
  • Een potje zand van het strand waar je een hele leuke vakantie hebt gevierd. Natuurlijk in combinatie met een aantal stralende foto van jullie samen op datzelfde strand;
  • Jullie lievelingsnummer op cd, of Elpee. Muziek kan je opslag terugbrengen naar mooie tijden;
  • De bril die hij of zij droeg op zijn of haar 25-jarig huwelijksfeest of een kledingstuk dat hij of zij draagt op de foto van de herinneringsdoos;
  • Items van gedeelde hobby’s: gingen jullie bijvoorbeeld weleens samen vogels spotten? Stop de verrekijker erin of het vogelboek dat jullie gebruikten.

Herinnering overlijden

Herinneringen delen met jouw omgeving

Gedeelde herinneringen zijn zeer waardevol. Vraag daarom in je omgeving of vrienden en bekenden een speciale ervaring willen delen die zij met de overledene hebben beleefd. Hoe wij aan iemand terugdenken is namelijk nooit hetzelfde. Voor sommigen is iemand heel vrolijk en grappig, voor anderen juist weer serieus en bedachtzaam. Schrijf deze herinneringen vervolgens op kleine briefjes en stop ze in een herinneringsdoos. Onverwachte anekdotes, niet gekende verhalen, foto’s en andere aandenkens kunnen je helpen om te beseffen 'hoe het was' en om het verlies te aanvaarden.

 Om familie en vrienden op weg te helpen kun je hen een aantal vragen stellen zoals:
  • Wat is je favoriete herinnering?
  • Is er iets dat hij of zij je heeft verteld dat je je altijd zult herinneren?
  • Wat voor tradities had je met de overledene?
  • Hoe lang kenden jullie elkaar al?
  • Hoe heb je hem of haar voor het eerst ontmoet?

Een fotoalbum om een dierbare te herdenken

Met een fotoalbum kun je het leven van een dierbare herdenken. Ook dat kan je helpen je verdriet en emoties te verwerken. Hoe pak je dat aan en waar begin je? We geven je een paar handvatten:

  •  Verzamel foto's, herinneringen en verhalen om hun leven te eren. Nodig familieleden en vrienden uit om ook hun foto's aan het boek toe te voegen;
  • Zoek uit welke het meest betekenisvol zijn voor jou, je familie en vrienden.
  • Heb je moeite met het kiezen van foto's? Dan kan het helpen om te zoeken naar de belangrijkste mijlpalen van hun leven. Denk bijvoorbeeld aan babyfoto's, diploma-uitreikingen, bruiloften, prijsuitreikingen en vakanties;

Tags

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter


Blog posts

© 2024 Houtje-Van-Joutje, Powered by Shopify

    • American Express
    • Apple Pay
    • Mastercard
    • Visa

    Login

    Wachtwoord vergeten?

    Heb je nog geen account?
    Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.